Комплекс

Чинарите

Здраве и релакс

В регистрираният по ЗЛЗ "Център по балнеология, физикална и рехабилитационна медицина" /ЦБФРМ/, са обособени и оборудвани - лекарски кабинет, физиотерапия, кинезитерапия, минерални вани, зала за сънна терапия и зала релакс и ароматерапия.

При представяне на мед. направление №3 и код за специалист 23 (физиотерапевт), издадено от личния лекар, гостите ще могат да ползват безплатна за тях физиотерапия, назначена от специалист в лекарския кабинет, включващи в период до седем дни, безплатни физиотерапевтични Балнеолечение, първичен и вторичен лекарски преглед.
Желателно е представяне на медицинска документация от пациента!

Показания за лечение – заболявания на: централна и периферна нервна система, сърдечно-съдовата система и опорно-двигателения апарат; добре се повлияват стомашно-чревни и жлъчно-чернодробни заболявания; ендокринно-обменни, на отделителната система и някои гинекологични, кожни и очни заболявания, както и при интоксикации.

В процес на изграждане са балнеоложки и СПА център, с възможности за разнообразни лечебно-профилактични и възстановително-релаксиращи Балнеолечение.

Лекарски кабинет

В Лекарският кабинет, гостите на комплекса и външни пациенти, желаещи да ползват предлаганите Балнеолечение, се консултират от отговорния специалист в ЦБФРМ доктор Владимир Петров, завършил Медицина със следните специалности:
- Кардиология;
- Вътрешни болести;
- Физикална и рехабилитационна медицина.
Доктор Петров е Дипломант на ЕСFMG, Образователна комисия на САЩ за лицензиране на лекарите завършили в чужбина Десет години специализира и практикува медицина в Лос Анджелис и Ню Йорк - САЩ. Има и завършен Здравен мениджмънт.
Всеки пациент, прегледан от д-р Петров, получава консултация по трите специалности, с прилагане на клиничния опит и подход както на българската, така и на западната медицина. Желателно е представяне на медицинска документация от пациента.


Физиотерапия

Физиотерапевтичният кабинет е оборудван със съвременни апарати за физиотерапия:
- електротерапевтични апарати с нискочестотни токове (галванични, диадинамични, фарадичен и неофарадичен и др.);
- електротерапевтични апарати със средночестотни токове (интерферентни и токове на Ясногородский);
- ултразвуков терапевтичен апарат 1 и З МНz, с две сонди;
- апарат за магнитотерапия с 4 индуктора;
- апарат за дарсонвализация с 8 бр. електроди;
- инхалатор ултразвуков;
- лазарен апарат с една сонда.
Апаратите са подходящи за лечение, рехабилитация и профилактика на заболявания на:
- Опорно-двигателния апарат – артрози, артрити, следфрактурни състояния;
- Централна и периферна нервна системи – неврози, радикулити, плексити, слединсултни състояния;
- Сърдечно-съдова система – хипертонична болест, исхемична болест на сърцето, слединфарктни състояния;
- Ендокринно-обменни – диабет, тириотоксикоза, затлъстяване;
- Други хронични професионални интоксикации и бъбречно-камена болест (съчетано с питейно лечение на вършецка минерална вода).


Кинезитерапия

В кинезитерапевтичния кабинет се прилагат различни видове масажи, на фона на арома и музико-терапия. На снимките са демонстрирани от лекар и рехабилитатор разнообразни техники, както от традиционните и класически западни масажи, така и част от основните източни масажни техники – рефлексотерапия /зонова чрез длани и ходила/, тибетски – енергиен, загряващ, раздвижващ и китайски.Водолечение и хидротерапия

Минерална вода „Вършец” влияе на организма комплексно със свойте механични, температурни и химични свойства, оказвайки различно по сила въздействие, водещо до облекчаване симптомите на голям брой заболявания. От хидротерапията в момента в комплекса, външно имаме възможности за билкови и ароматерапевтични минерални вани, показали сме още работа с тангенторна, перлена и вана за подводен хидромасаж (джакузи). Известно е, че като една от 20-те най-добри минерални води в света, вършечката минерална вода е особено целебна и за питейно лечение!
След цялостното изграждане на балнеоложкия и СПА център, ще може да прилагаме и други хидротерапевтични процедури, включващи използването на басейн, специални душове, парни бани и сауни, топли и студени бани и др.Релакс и ароматерапия. Сънна и музико-терапия

Сънния релакс, съчетан с музикотерапия е лечебен метод, който се използва повече от 50 години. Механизмът на действие е резултат от въздействието на твърде слаб ритмичен дразнител, какъвто в случая се явява музиката и други естествени реласиращи звуци от природата, върху подкоровите стволови структури. Урегулира се коровата невродинамика и по обратен път, чрез подкоровите невровегетативни центрове, се постига нормотонично въздействие, върху вегетативните функции на организма.
Установена е двуфазност. Първата фаза се характеризира с развитие на задръжен процес в кората и се проявява в сънливост и сън, а втората настъпва след процедурата и се проявява освежаване, ободряване и подобряване на настроението. На лице е едно общо повишаване функционалната способност на мозъка.